Een Elfstedentocht afleggen zonder dat het natuurijs dik genoeg is?

Het kan, heel gemakkelijk en voor iedereen te realiseren in een luxe huur camper van camperverhuur Dabentie uit Nederweert, kijk voor info op https://camperverhuurdabentie.nl/
Hier onder de route, veel plezier!

De Elfstedentocht heeft tot nu toe vijftien keer plaatsgevonden, maar de laatste is al twintig jaar geleden! De schaatstocht gaat alleen door als het ijs overal 15 centimeter dik is. Waarom hoopvol wachten op de volgende? Laat je schaatsen maar thuis, dit keer maak je de Elfstedentocht met de camper!
Elfstedentocht met de camper
In deze blog geven we je de Elfsteden-highlights voor een geslaagde camperversie van deze bekende schaatstocht door Friesland. Ook de versie op wielen begint en eindigt in Leeuwarden.
Leeuwarden – Smaakstad
Leeuwarden, de hoofdstad van Fryslân, is de start- en finishplaats van de Elfstedentocht met de camper, maar óók uitgeroepen tot de smaakstad in 2015. Dit is dus een goede plek om te genieten van typisch Friese lekkernijen, zoals de oranjekoek en de Friese turfgerookte droge worst.
Sneek – Watersport én waterpoort
Sneek wordt weleens de stad van de watersport genoemd, omdat er prachtige vaarroutes zijn. Zo is de stad ook beroemd om de Sneekweek, het jaarlijkse zeilevenement. De ‘feestweek’ begint aankomende zomer weer tijdens de traditionele opening die plaatsvindt bij het monument ‘De Waterpoort’.
IJlst – Overtuinen
IJlst is één van de kleinste Friese steden en heeft een grote verscheidenheid aan historische panden. Een bijzonder kenmerk van IJlst zijn de Overtuinen. Deze tuinen worden door water of een weg gescheiden van de bijbehorende woningen. Misschien heb je de Nederlandse familiefilm ‘Schippers van de Kameleon’ wel eens gezien. De Friese regisseur Steven de Jong heeft de speciale tuinen in IJlst gebruikt als filmdecor voor deze film.
Sloten – Zwemmen en wandelen
Sloten ligt vlakbij het Slotermeer. Het water van dit meer is uitermate geschikt als zwemwater, maar de omgeving leent zich ook voor een mooie wandeltocht.
Stavoren – IJsselmeer
Stavoren is de oudste stad van Friesland en aan maar liefst drie kanten ingesloten door het IJsselmeer. Het vrouwtje van Stavoren kijkt uit over het IJsselmeer. Het vrouwtje van Stavoren is een bekend standbeeld in Stavoren, dat symbool staat voor de hoofdpersoon van een Fries volksverhaal. Er bestaan veel verschillende versies van dit verhaal, maar ze hebben wel allemaal één overkoepelend moraal: hoogmoed komt voor de val. Oftewel: hoogmoed bezorgt je ellende.
Hindeloopen – Schaatsmuseum
Hindeloopen biedt je de mogelijkheid om toch de schaatssfeer even te proeven. Je kan hier namelijk de grootste schaatscollectie ter wereld, de afgevroren teen van Tinus Udding én de complete geschiedenis van de Elfstedentocht bewonderen in het Eerste Friese Schaatsmuseum.
Workum – Jopie Huisman
Jopie Huisman is een zeer bekende Friese kunstenaar. Vind je het leuk om wat meer over Jopie te weten te komen, breng dan een bezoekje aan het Jopie Huisman Museum in Workum, voordat je doorrijdt naar Bolsward.
Bolsward – Bier
De Us Heit-speciaalbieren zijn het proeven waard. Deze Friese biertjes worden gebrouwen op basis van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Benieuwd hoe ze smaken of hoe ze precies gebrouwen worden? Bezoek de Friese Bierbrouwerij in Bolsward voor een rondleiding. “Bob jij of bob ik?”
Harlingen – Havenstad
Harlingen wordt veel bezocht om daar op één van de veerboten te stappen voor een tripje naar Vlieland of Terschelling, maar Harlingen heeft nog meer in petto! Bezoek bijvoorbeeld ‘t Havenmantsje. Hier kan je de Harlingse havens bewonderen vanaf een terrasje terwijl je smult van de Waddenthee (een high tea à la ’t Havenmantsje).
Franeker – Kaatsen
Het Kaatsmuseum is het oudste sportmuseum van Nederland. Je ontdekt hier alles over – je raadt het al – kaatsen; een eeuwenoude balsport die nog steeds populair is in Friesland. Wil je zelf ook wel eens een balletje slaan? Dat kan op het veldje naast het museum.
Dokkum – Koffie
Tot slot: koffie! Houd je van koffie? Waag je dan in Dokkum eens aan de typische Dokkumer koffie, deze koffie is verrijkt met een scheut Berenburg (een Friese kruidenbitter).